Water

De opvang van regenwater staat bovenaan onze prioriteitenlijst. We zorgen ervoor dat regenwater zoveel mogelijk ter plaatse kan worden opgevangen en opnieuw kan infiltreren in de bodem.

1 Groen-blauw netwerk

Toekomstbeeld van de Avrijevaart onder de R4

In het ontwerp hebben we veel aandacht voor de opvang van regenwater. Dankzij een netwerk van grachten en bufferbekkens kan het grootste deel van het regenwater plaatselijk worden opgevangen en traag in de bodem infiltreren. Maar een klein deel van het regenwater wordt afgevoerd.

2 Infiltratiebermen

Langs de fietspaden leggen we infiltratiebermen aan. Dat zijn groene bermen met een zachte helling (van maximaal 1 meter diep), die een mooie buffer vormen tussen de R4 en het fietspad. Regenwater dat op het fietspad terecht komt, loopt in de berm en kan traag in de bodem infiltreren.

3 Bufferbekkens

De grachten brengen het overige regenwater naar grotere bufferbekkens. Hierin kan veel meer water worden opgevangen. We leggen de bufferbekkens aan langs de grote knooppunten. De grootte en vorm van de bufferbekkens varieert. Sommige zijn dieper en zullen vaker onder water staan, andere zijn minder diep en staan sneller droog. Op die manier ontstaat een divers geheel van bufferbekkens met een grote rijkdom aan planten- en diersoorten.

Toekomstbeeld van de gevulde bufferbekkens

Naar boven ▴