Bomen en planten
De nieuwe R4 wordt omgeven door groen. Met extra bossen, diverse beplanting en groene zachte hellingen creëren we een ecologisch waardevol geheel.
1 Bossen
Om ruimte vrij te maken voor de nieuwe R4 moeten er jammer genoeg bossen verdwijnen. In totaal rooien we 10,8 hectare bos. We compenseren dat verlies ruimschoots door 17,6 hectare nieuw bos aan te planten. Daarmee volgen we de regelgeving op de voet.
Hoeveel bos moet je aanplanten?
De oppervlakte gecompenseerd bos wordt berekend door de grootte van het gerooide bos te vermenigvuldigen met een zogenaamde boscompensatiefactor. Hoe hoger de ecologische waarde van het bos, hoe hoger de factor en hoe meer bos er moet bijkomen.
Het grootste deel van de nieuwe bossen komt in de directe omgeving van het project. 9,7 hectare nieuw bos planten we langs de nieuwe R4. Dat betekent dat er in de directe omgeving minder dan een hectare bos verdwijnt. De overige 7,9 hectare nieuwe bossen planten we op andere locaties in Vlaanderen.
De gerooide bomen hergebruiken we zo duurzaam mogelijk. We gebruiken de wortels voor zogenaamde stobbenwallen, een handige afscheiding en ideale schuilplaats voor kleine dieren.
2 Groene taluds
De groene taluds worden een opvallend kenmerk van de nieuwe R4. Taluds zijn groene ecologische zachte hellingen naast fietspaden en wegen. Bij de R4 zijn ze vooral te zien aan fietstunnels en -bruggen. We gebruiken ze om het hoogteverschil te overbruggen tussen de fietspaden en bestaande groene bermen.
Op de taluds planten we ecologische bloemenweides, traaggroeiende vetplanten of biodiverse graslanden. We zorgen ervoor dat de taluds ecologisch waardevolle plekken worden. Daarom maken we de taluds niet te steil, zodat planten er beter groeien en dieren de hellingen makkelijk kunnen betreden. Het maakt de plantengroei rijker, insectvriendelijker, gevarieerder en aantrekkelijker.
Toekomstbeelden met aanduiding van groene taluds langs de R4
3 Beplanting
We willen dat de beplanting langs wegen en fietspaden een ecologisch waardevol geheel vormt. Daarom gebruiken we planten met verschillende hoogtes: van lage kruiden en struiken tot hoge bomen. De plantengroei wordt diverser en het geheel oogt aantrekkelijk.
In de middenberm planten we traaggroeiende vetplanten. Die zijn makkelijk in onderhoud. Ze vragen maar een zesde van het aantal onderhoudsbeurten van een klassieke groene middenberm. Bovendien creëren ze een interessante ecologische plek.
Verschillende verschijningsvormen van een talud