Ecologie

De natuur in Vlaanderen is versnipperd. Het leefgebied van dieren en planten is opgedeeld in kleine stukjes, gescheiden door wegen, spoorlijnen en bebouwing. Met het project R4WO willen we de groenzones opnieuw met elkaar verbinden.

1 Ecopassages

De groenzones verbinden doen we met zogenaamde ecopassages, plaatsen waar dieren comfortabel een weg, fietspad of waterweg kunnen oversteken. Aan de ingang van de ecopassages zorgen we voor dichte vegetatie. Hier kunnen dieren zich verschuilen voor ze de passage gebruiken.

Een goed voorbeeld van zo’n ecopassage is de nieuwe Ringvaartbrug. Aan de oostkant van die brug over de Ringvaart komt een groene, onverharde strook van 8 meter breed. Die vormt de verbinding van Gent naar de vallei van de Kale ten noorden van de Ringvaart.

Toekomstbeeld van ecopassage aan de Avrijevaart

2 Ecoduikers

Toekomstbeeld van de meanderdende Nieuwe Kale

Een belangrijk type ecopassage zijn de zogenaamde ecoduikers. Dat zijn speciaal ingerichte tunnels, al dan niet langs een waterloop, waarlangs dieren veilig kunnen oversteken. In de buurt van de duikers werken we met ecorasters, hekwerken langs de weg die dieren naar de duiker leiden.

De meest opvallende ecoduikers leggen we aan bij de Nieuwe Kale. Die waterloop loopt vandaag in een lange, smalle betonnen koker onder de R4 en de spoorweg door. De betonnen koker verdwijnt en maakt plaats voor twee grotere, hogere tunnels. Elke tunnel biedt ruimte aan de Nieuwe Kale zelf en een brede ecopassage van vier meter breed. Op die manier kunnen dieren ongestoord de spoorweg en de R4 oversteken en krijgt de Nieuwe Kale alle ruimte.

Opbouw ecoduiker aan de Nieuwe Kale

Naar boven ▴