Meer dan enkel het turboverkeersplein: hoever staan we in zone Sint-Kruis-Winkel/Oostakker?

De werken aan het turboverkeersplein schieten goed op! Ondertussen zijn we zes maanden na de start van de werken en leggen we de noordelijke bocht van het verkeersplein aan. Naast de verbouwing van dit knooppunt (knooppunt 18) zijn er nog vijf andere knooppunten in zone Sint-Kruis-Winkel/Oostakker die aangepakt zullen worden. Daarvoor dienden we eind 2020 de omgevingsvergunningsaanvragen in. Maar waar zitten we nu in het proces? Hieronder een stand van zaken van deze vijf knooppunten.   

Openbaar onderzoek in februari, maart en april

Op 23 december 2020 dienden we twee omgevingsvergunningsaanvragen in voor de resterende vijf knooppunten in zone Sint-Kruis-Winkel/Oostakker:

  • De eerste omgevingsvergunningaanvraag betrof het deel vanaf de Moervaart tot de Langerbruggestraat (knooppunten 16 en 17). Het openbaar onderzoek voor dit gedeelte liep van 19 februari 2021 tot 20 maart 2021.

  • De knooppunten en de tussenliggende gedeelten van Sint-Kruis-Winkel (knooppunt 13), Moervaart-Noord (knooppunt 14) en Moervaart (knooppunt 15) behoorden tot de tweede omgevingsvergunningsaanvraag. Het openbaar onderzoek voor dit stuk vanaf ArcelorMittal tot aan de Moervaart liep van 11 maart 2021 tot 9 april 2021.

Om inwoners op de hoogte te brengen van de openbare onderzoeken stuurden we een R4-gids uit en organiseerden we een digitale communicatieweek. Daarnaast kon je vragen stellen, opmerkingen formuleren, of een bezwaarschrift indienen bij de stad Gent of via het Omgevingsloket Vlaanderen.

Wat is er gebeurd met de opmerkingen?

Alle opmerkingen en bezwaarschriften zijn door Team R4WO één voor één bestudeerd en bekeken met de stad Gent en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Heb je zelf een bezwaarschrift ingediend en heb je geen antwoord ontvangen? Dat is normaal. Volgens de privacyregelgeving krijgen we niet te zien wie welke opmerkingen heeft ingestuurd. Die gegevens worden ook niet bijgehouden om alle anonimiteit te garanderen.

Weet wel dat de omgevingsvergunningscommissie – een neutrale instantie die advies verleent aan de minister van Omgeving – al deze opmerkingen in rekening neemt alvorens een advies uit te spreken. Er wordt nagegaan of de argumenten in het bezwaarschrift betrekking hebben op de stedenbouwkundige aspecten en of ze gemotiveerd weerlegd kunnen worden of niet. Die beslissingen en hoe er met jouw bezwaar werd omgegaan, kan je raadplegen via het Omgevingsloket Vlaanderen:

Aanplakking gele affiches

Om iedereen op de hoogte te brengen van de omgevingsvergunning, hangen we gele affiches uit langs de kant van de weg.

  • Voor de knooppunten 13, 14 en 15 gaf de Vlaamse Overheid een positief advies op 26 juli 2021. Tot 18 september 2021 bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen die beslissing via de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Meer info hierover kan je raadplegen onderaan deze webpagina.

  • Voor de knooppunten 16 en 17 verleende de Vlaamse Overheid op 19 juli 2021 een positief advies voor de omgevingsvergunning. Tot 10 september 2021 bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen die beslissing via de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Meer info hierover kan je raadplegen onderaan deze webpagina.

Wat na de gele affiches?

Indien er geen beroep wordt aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen zijn beide omgevingsvergunningen midden september definitief voor de vijf resterende knooppunten. Dat betekent dat de aannemer verder kan met de plannen in Sint-Kruis-Winkel/Oostakker. Indien nodig voert hij nog enkele kleine aanpassingen door en stelt hij maatregelen voor om de hinder tijdens de werken zoveel mogelijk te beperken, de zogenaamde Minder-Hindermaatregelen. De werken zouden dan ten vroegste in het najaar van 2022 van start kunnen gaan.

Wil je graag op de hoogte blijven van het omgevingsvergunningsproces in Sint-Kruis-Winkel/Oostakker? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief, volg onze Facebookpagina en hou onze website in de gaten.

Naar boven ▴