Welke onderzoeken zijn nodig in jouw buurt in aanloop naar de ombouw van de R4WO?

Om het mobiliteitsproject R4WO, waarbij de ringweg wordt omgebouwd tot een vlotte en veilige verbinding, in kaart te brengen, moeten een aantal onderzoeken worden uitgevoerd. Die kunnen in jouw buurt of omgeving plaatsvinden. In dit artikel lijsten we op welke de belangrijkste onderzoeken zijn.

Archeologisch vooronderzoek

Tijdens een archeologisch vooronderzoek voert een studieteam manuele en mechanische boringen uit. Die manuele boringen maken deel uit van het archeologisch vooronderzoek. Via boringen brengt het team het lokaal landschap in kaart. Afhankelijk van het resultaat van dit booronderzoek wordt besloten om het plangebied vrij te geven of meer onderzoeken uit te voeren. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de ondergrond in de directe omgeving tegelijkertijd onderzocht op munitie of niet gesprongen explosieven.

Historisch bommenonderzoek

Indien het archeologisch vooronderzoek aangeeft dat verder onderzoek nodig is omdat er bijvoorbeeld munitie of niet gesprongen explosieven worden opgemerkt, volgt een bommenonderzoek. Dat wil zeggen dat niet gesprongen explosieven worden opgespoord en geruimd door gecertificeerde explosievenexperten.

Bodemonderzoek

Via kernboringen wordt de bodemopbouw in kaart gebracht. Er wordt geboord in asfalt, beton, hout of waterbodems. Zo kunnen laboranten en experten verschillende grondspecificaties bepalen, zoals de dikte, de verharding, de draagkracht van de ondergrond, doorlatendheid en eventuele overstromingsrisico’s. Tijdens dit onderzoek worden ook eventuele bodemverontreinigende activiteiten, die in het verleden plaatsvonden, opgespoord en opgenomen in een sloopopvolgingsplan.

Heb je nog vragen over deze onderzoeken? Stuur dan een mail naar R4WO@DWV.vlaanderen

Naar boven ▴